Halfajták

A Ponty

(Ciprinus carpio) Országosan elterjedt, közkedvelt halfajta, könnyen, gyorsan elkészíthető, általában halászlé alapanyaga, de rántva is finom. Ezentúl még számos elkészítési módja van amlyek hazánkban kevésbé ismertek. Kérjük figyelje receptes oldalunkat. Számos jól bevállt recepttel találkozhat. Halboltunkban a Bikali Halgazdaságból származó pontyokat árusítjuk , amely finom , zsír és iszapmentes ízekkel bíró álomány. JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK HOZZÁ !!!

Afrikai harcsa

(Clarias gariepinus) Hollandiából telepítették hazánkba az 1980-as évek elején. Nagyon szapora fajta. Magyarországon az időjárás viszontagságai miatt kevés helyen él meg , mivel 15 C fok alatti vizhőmérsékleten elpusztul. Szálka nélküli , semleges ízhatású hal. Jól fűszerezhető. Sütve , rántva kiváló. Halászlének , és harcsapaprikásnak is elsőrendű alapanyag.

Amúr

(Ctenopharyngodon idella) Ez a növényevő halfajta, átmenet a busa és a ponty között ízét és felhasználását tekintve. A busánál szaftosabb, a pontynál kissé szárazabb. Borsozva, fűszerezve rántva, sütve, vagy grillezve ajánljuk.

Angolna

(Anguilla anguilla) Az 1960-as években telepítették hazánkba. Kiváló minőségű , szálkamentes hal. Kígyószerű formája miatt a házi asszonyok viszolyognak tőle. Elkészítésének módja sokféle lehet. Leginkább pörkölt-nek használják. Sokan (főleg külföldön) füstölve fogyasztják. Rántva is és sütve is nagyon finom. 

Busa

(Hypophthalmichthys) Kínából származó fehérhusú halfajta. Vizeinkben a nagyarányú telepítésnek köszönhetően igen elszaporodott. Az orvosok szív- panasszal bíró embereknek gyakran ajánlják. Száraz , ízletes hal. Borssal hintve ,  sütve igen finom. Van aki pörköltnek , ill. halászlének is jó eredménnyel , mesterien főzi.

Compó

(Tinca tinca) A compó / másnéven "cigányhal" /  a mai halastavaink doktora. Régebben igen elterjedt halnak számított. Ma már ritkábban találkozunk vele. Sűrű pikkelyezettségű , nyálkás hal. Nehéz tisztítani. Húsa jó ízű , narancssárga színezetű. Pörköltnek , ill. rántani valónak használják. Enyhén szálkás. Közepes árfekvésű hal.

Csuka

(Esox Lucius)Hazánk legfalánkabb ragadozója. Mindent megeszik , ami az útjába kerül. Nagyrészt kisebb halakkal táplálkozik. A csukának érdekes , jellegzetes illata van. Fehér , száraz husú hal. Nemes halnak számít. Amiért kevesebben keresik az szálkás husának köszönhető. Kiváló pörkölt alapanyag. / csukapörkölt tejfölösen / Sütve kiváló izanyagot tartalmaz. Boltunkban általában a pultban , illetve a haltartó kádban megtalálható.

Harcsa

(Silurus glanis) Nemes, ragadozó halfajta. Gyakorlatilag szálkamentes, kiválló húsu halfajta. A  hungarikumnak számító túróscsuszás harcsapörkölt és harcsapaprikás alapanyaga. Szálkamentes húsa miatt  kirántva biztonsággal adható gyermeknek is. 

Kárász

(Carassius carassius) Növényevő, fehérhusú, apró termetű hal. Tömegesen él természetes és mesterséges vizeinkben. Legnagyobb példánya sem haladja meg a 2-3 kg-ot. Többnyire sütve ajánlott az elkészítése. A sok szálka miatt sűrűn irdaljuk. A  vegyes halászlé is elképzelhetetlen a kárász íze nélkül.

Kecsege

(Acipenser ruthenus) Hazánkban őshonos halnak számít. A tokfélék családjába tartozik. A vizek szennyezettsége miatt ritka fajta. Étkezési szempontból előkelő helyen áll. Húsa narancssárgás , szálka nélküli. Nagyon ízletes hal. Pörköltnek is és rántva is kíváló ízű. Testében még csont sem található. Gyermekeknek nagyon ajánlott.

Keszeg

(Abramis)Őshonos , általában vékony , lapos testű hal. Magyarországon minden természetes vízben megtalálható. Halászati jelentősége nincs. Izletes , de szálkás hal.   Hallé / adalék , kiegészítő / mellékhalaként is használható. A Tisza mentén sok helyen  keszegből  készítenek hallevet a változatosság kedvéért. Leginkább sűrűn írdalva , ropogósra sütve készítjük el. Irdaláskor elvágjuk a szálkákat s így kellemes , jó ízű ételt kapunk. Sütésének , s ízesítésének számtalan változatát ismerjük. Ajánlanám hozzá a rizlingborból készített fröccsöt.

Süllő (Fogas , fogassüllő)

(Sander Lucioperca) A süllő Magyarország  egyik legnemesebb halfaja.  Itthoni vizekben őshonos. Királyi , főúri  asztalok kedvelt étke volt. Fogyasztói áránál fogva "sajnos" csak ünnepi asztalok kivételes vendége napjainkban. Húsa nagyon izletes , mondhatni teljesen szálkamentes. Gyermekek is könnyen megbirkóznak vele. Sütve / sokféle változatban / fogyasztják. Az én megitélésem szerint hazai halaink királynője. A 2 kg-nál nagyobb példányokat "fogasnak" nevezik. Jó szívvel tudom ajánlani.

Törpeharcsa

(Ameiurus nebulosus) Amerikából telepítették be hazánkba az 1900-as évek elején. Halastavainkban igen szapora hal volt. Mára a haltenyésztés gazdaságosságának szem előtt tartása miatt jelentősen csökkent az állomány. Szálkamentes , nagyon jó ízű hal. Halászlé alap  ill. törpeharcsa-paprikás készítéséhez kiváló minőségű alapanyag. Lisztbe mártva , forró olajban sütve is fenséges étel. Egészségére!