Receptek

Ezen az oldalon folyamatosan bővűlő és frissülő recepteket talál, a különbőző halételek általunk javasolt elkészítéséhez. A leírt receptek már kipróbáltak, és beváltak. A receptküldő lehetőségen keresztül várjuk az oldal látogatóinak kedvenc halreceptjeit.

Bajai halászlé recept


Hozzávalók:
3 kg ponty, 3 nagy fej vöröshagyma, kb. 4 evőkanál só, kb. 10-12 dkg ízlés szerint finomra őrölt házi pirospaprika.
Elkészítés:
Legjobb, ha 1.30-1.60 kg-os pontyokat veszünk. Tisztítás után beirdaljuk, azaz 3-4 mm mélyen bemetszést végzünk a hal húsába fél cm-enként, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk.  Besózzuk, 2-3 órát álljon a sóban, kerüljön az irdalásokba is. Ha a sózás megfelelő alapossággal történt, főzés közben legfeljebb minimális sózásra lesz már szükség - ízlésnek megfelelően. Bogrács aljába szórjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a hal félbevágott fejét,  /amelyből előzőleg kivettük a keserű csontját/,  farkát, s a többi darabot is. /A tejet, ikrát nem sózzuk, később tesszük a lébe/.
Kilogrammonként 1.3 l vízzel öntjük fel. Amikor forrni kezd, kilónként 1-1 púpozott evőkanál, jó minőségű ! paprikát szórunk rá.  25 percig főzzük, lobogó forrással. Ha nem forr eléggé a lé, leül a paprika, és rontja a minőségét. Keverni sosem szabad, hogy le ne égjen, időnként forgassuk a bográcsot. A belsőséget a forrás kezdetét követően kb. 10 perc múlva tegyük a lébe. Ekkor tehetünk bele 1 dl száraz vörösbort is, megakadályozza a halhús szétesését. Legjobb szabad tűzön főzni, de ha erre nincs lehetőség, tűzhelyen is megoldható.
Legfontosabb, hogy tartsuk be az arányokat, ügyeljünk a minőségre a hal, és a paprika tekintetében.  A főzési időt ne lépjük túl, mert könnyen szétfőhet a hal húsa. Aki szereti,cseresznyepaprikát  is tehet bele. Sós vízben kifőzött  halászlétésztával tálaljuk, a halszeleteket szépen tálra rendezve tegyük mellé.

Harcsapaprikás recept

Hozzávalók:
(4 személyre) 1 kg harcsa, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só.

Elkészítés:
A harcsát többször megmosom, közben gondosan lekaparom a nyálkát a bőréről, kibelezem, és nagyobb darabokra felvágom. Besózom. A fejét egyliternyi vízzel felteszem főni, hogy legyen egy kevés hal alaplevem.  A vöröshagymát finomra vágom, kevés zsírban megfuttatom, és ráteszem a haldarabokat. Néhány percnyi pirítás után beleteszem a feldarabolt zöldpaprikát, a paradicsomot, és meghintem pirospaprikával. Óvatosan keverem, felöntöm a leszűrt hal alaplével, és fedő alatt megpárolom. Amikor a hal már majdnem megpuhult, liszttel elkevert tejföllel besűrítem a levét. Még egyszer felforralom. Stílusosan bográcsban tálalom. A tetejére kevés tejfölt locsolok. Zöldpaprika- és paradicsomszeletekkel díszítem.

Név:
E-mail:
Recept: